5 december 2014

Het onderwijs van de toekomstAfgelopen week was ik in Borculo in de gemeente Berkelland. Ik had een gesprek met collega bestuurders over de school van de toekomst. Het geheel was georganiseerd onder leiding van een extern adviseur mee op aandringen van de wethouder van de gemeente. Onderweg in de auto naar de afspraak dacht ik nog even na over dat thema. De laatste ACCENT schoot door mijn gedachten, onderwijs van de toekomst. Het recente nummer van ons lijfblad, waarin we de verschillende facetten van de “school van de toekomst” de revue laten passeren. De mooie toekomst van de Koning en de Drakensteyn Coenstraat, maar ook de verrassende ontwikkeling op de Willem van Oranje in de Helmerhoek. Nou……….. eigenlijk zijn alle scholen van VCO op één of andere manier bezig met de vernieuwing van het onderwijs. Prachtig om te zien en mooi ook hoe verschillend die ontwikkelingen kunnen zijn.

We hebben de hele middag gesproken over de toekomst van het onderwijs in Eibergen en Neede. Wat zijn de gevlogen van de krimp van de bevolking en wat betekent dat voor aantallen kinderen. Hoe reageren wij daar op als VCO? Daarbij komen ook erg veel vragen aan de orde.
-   Willen we samenwerken met scholen van een andere signatuur?
-   Willen we wel met de één en niet met de andere?
-   Hoe verdelen we de scholen over het dorp?
Veel meer vragen zijn daar aan de orde geweest.

Ook dat is de school van de toekomst en ook daarmee houden we ons bezig Ook daarin moeten we keuzes maken. Keuzes die wel eens erg essentieel kunnen zijn voor de school van de toekomst. Ik had in de auto op de terugreis heel andere dilemma’s dan op de heenweg.
 

 Jenne Wierstra

Geen opmerkingen:

Een reactie posten