15 juni 2017

Kinderen spiegelen ons gedrag


Iedereen doet het – bewust of onbewust – deel je kennis en gedrag. Je geeft en je ontvangt. Naast kennis, deel je zo veel meer. Je deelt bijvoorbeeld ook vaardigheden. Hoe leer je en welke leerstrategieën gebruik je? Hoe ga je met elkaar om? Hoe communiceer je op een respectvolle manier? Ik denk dat je door voorbeeldgedrag, want kinderen zien je dat doen, vaak onbewust gedrag aan kinderen meegeeft.

Ik geloof dat kinderen het gedrag van volwassenen in hun omgeving spiegelen. Als je je stoort aan bepaald gedrag van kinderen, denk dan eens wie heeft dat kind dat gedrag voorgedaan? Misschien komt het onbewust wel door mijn eigen gedrag? 

Soms is het goed je bewust te zijn van het feit, dat je kinderen bepaald gedrag juist niet wilt aanleren. We weten allemaal hoe snel kinderen woorden kopiëren, vooral vieze woorden. Gek eigenlijk. Zou dat met gedrag anders zijn? Want het gedrag dat wij voorleven, nemen kinderen over. 

Zo maar een greep uit het enorme aanbod wat we bewust of onbewust overdragen en daardoor delen met kinderen. Het lijkt me goed dat we ons bewust zijn dat kinderen ons heel veel kunnen leren wat we onbewust delen. Ze spiegelen het ons. Sta je open voor die feedback van kinderen?

Een kind als lachspiegel of ben ik die lachspiegel? Een lachspiegel geeft een andere werkelijkheid dan we zelf verwachten. Voor mij een signaal om me af te vragen wat er tussen mij en die ander aan de hand is. Natuurlijk kunnen we kinderen helpen gedrag te corrigeren, dat is wat opvoeden ook is. Het begint met het juiste gedrag voor te leven. Maar heb je het lef om je ook door kinderen te laten corrigeren als je zelf vervelend gedrag verspreidt? Gewoon omdat je bijvoorbeeld zelf niet lekker in je vel zit? Iedereen heeft begrip voor een periode van narigheid, die iemand doormaakt. Maar aan alle begrip zitten grenzen, zo werkt dat ook bij kinderen.

 Ik las op een inspiratiewand: Geluk is a-wiskundig: Geluk vermenigvuldigt door het te delen. Ik wens dat we geluk delen, omdat we dat geluk voelen. Als je die positiviteit deelt, vermenigvuldigt zich dat in de kinderen onderling en krijg jij die glimlach terug, wat bij jou ook weer geluk creëert. Mooi toch?

Geurt Morren
voorzitter CvB
 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten